Navigatie

 

Navigatie

Gunstige hypotheek

voor inloophuis

 

DE LINTERHOF EN INLOOPHUIS OUDE IJSSEL WERKEN SAMEN BIJ FINANCIERING PAND

 

De stichting De Linterhof zocht een geschikt maatschappelijk project om op verantwoorde wijze hun geld in te beleggen.

De stichting Inloophuis Oude IJssel zocht naar mogelijkheden om de aankoop van het pand aan de Plantenstraat zo snel mogelijk te realiseren tegen aanvaardbare financiële lasten.

Beide stichtingen vonden elkaar in hun wederzijdse zoektocht.

 

Vermogen verantwoord beheren

Marchien Oosterhuis, voorzitter van De Linterhof: “Wij hebben als bestuur de verantwoordelijkheid het vermogen van de stichting goed te beheren zodat wij mensen met een beperking kunnen blijven helpen. Maar tegelijkertijd willen wij maatschappelijk verantwoord beleggen. Wij zoeken het niet in wilde speculatie. Toen het inloophuis in beeld kwam als mogelijk object van belegging waren wij direct enthousiast.”

 

Financieringskosten laag houden

Henk Wubbels, voorzitter stichting Inloophuis Oude IJssel: “Door de goede medewerking van de gemeente Doetinchem konden wij snel over een pand beschikken dat zich heel goed leent voor een inloophuis. Een unieke kans die wij als bestuur met beide handen hebben aangegrepen. Alleen: wij hebben geen geld. Via acties met ondermeer de serviceclubs willen wij de 250.000 euro bij elkaar brengen. Maar dat kost tijd. Meer tijd dan ons lief is omdat het huis ook nog verbouwd moet worden en het nu een heel gunstige tijd is om dit zo goedkoop mogelijk te doen. Toen De Linterhof ons een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid aanbod deed, zijn wij daar graag op in gegaan.”

 

Sneller aflossen mogelijk

De overeenkomst betreft het verstrekken van een hypothecaire lening door De Linterhof aan het inloophuis voor de som van 250.000 euro. De rente is voor tien jaar vastgelegd op 4 procent. De looptijd van de lening bedraagt maximaal 20 jaar. Penningmeester Ton ten Have is heel tevreden met dit model: “Op deze manier houden wij de kosten voor de lening binnen aanvaardbare grenzen. Jaarlijks lost de stichting een deel van het bedrag af. Afgesproken is dat wij meer mogen aflossen als daar ruimte voor is. Op die manier kunnen wij dus versneld de hypotheek aflossen. “

 

‘Bouwkrediet’

Naast de hypotheek heeft de Linterhof ook 100.000 euro verstrekt als bouwkrediet. Dit kan direct worden aangewend voor de verbouwwerkzaamheden. “Wij hopen door giften en door veel zelf uit te voeren de verbouwingskosten zo laag mogelijk te houden”, aldus Ten Have. “Ik hoop eerlijk gezegd dat wij door sponsoring van materialen en door vrijwilligerswerk van mensen uit de bouw het krediet niet hoeven aan te boren. Maar wij hebben nu geld om direct aan de slag te gaan.”

 

Eurothermometer laat stand zien

 

Henk En Marchien Bij Bord (1)

 

Henk Wubbels en Marchien Oosterhuis bij thermometer

Foto: Truus Jansen-Smeenk

Op maandag 7 april werd de overeenkomst officieel gesloten in het toekomstige inloophuis. Direct werd in de tuin voor het huis een ‘eurothermometer’ neergezet die de zal aangeven hoever het met de werving van geld voor de aankoop van het huis is gesteld.

De stichting Inloophuis Oude IJssel hoopt in samenwerking met de serviceclubs in de gemeenten Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Montferland, Doesburg en Doetinchem het geld voor de aankoop van het huis bij elkaar te brengen. Ton ten Have: “De samenwerking met De Linterhof geeft ons meer ruimte en dus rust. Wij hoeven het hele bedrag voor de aankoop van het pand nu niet binnen een jaar te verwerven. Veel serviceclubs hebben aangegeven zich voor het huis te willen inzetten maar daar meer tijd voor nodig te hebben.”

 

Verbouw en exploitatie

Voor de financiering van de verbouw en het interieur zal een beroep worden gedaan op fondsen en bedrijven. Via Roparun is al een bedrag voor de inrichting toegezegd van 63.000 euro.

Voor de financiering van de jaarlijkse exploitatie van het huis – geschat op zo’n 100.000 tot 120.000 euro – doet de stichting een beroep op de inwoners van de eerder genoemden gemeenten. Voorzitter Wubbels: “Wij vragen de inwoners om voor 25 euro per jaar huisvriend te worden. In die vijf gemeenten wonen zo'n 160.000 inwoners. Als 5.000 inwoners ja zeggen op onze vraag dan hebben wij ons doel bereikt. ”

 

Huisvriend worden? Klik hier

 

 

Voor meer informatie over Stichting De Linterhof:  www.delinterhof.nl

 

 

Delen